Drie weetjes over je huidOver de huid en huidverzorging wordt veel geschreven. Feiten, maar ook fabels.

Op dit gloednieuwe TRUECOS blog willen we je graag bijpraten over de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de huid, over trends op het gebied van gezondheid en cosmetica. Ook geven we tips over make-up en skincare. En ja: we hebben een passie voor natuurlijke cosmetica, dus daarover schrijven we ook heel graag!

Wist je dat?

1. De gemiddelde pH waarde van de huid is 4.7

Vaak lees je over een gemiddelde pH waarde van 5.5 maar dat blijkt dus achterhaald. Wel is het zo dat de tere huid rondom de ogen een hogere pH heeft, zo rond de 6. Overigens: hoe lager de pH hoe ‘zuurder’. En hoe zuurder een skincare product, hoe sterker het peelende effect ervan.

2. Je huid ademt!

De inname van zuurstof door de huid vindt niet alleen plaats via de longen/het bloed, maar ook door de huid zelf! 4% komt via de Epidermis (opperhuid) en 3% via de Dermis (lederhuid). Het is dus geen fabeltje dat je de huid beter niet “afsluit” met ingrediënten zoals Paraffinum Liquidum (afkomstig van aardolie) of siliconen. Mede daarom laten gecertificeerd natuurlijke cosmeticaproducten deze ingrediënten uit hun producten weg!

3. Hoe jonger, hoe gevoeliger de huid

Onderzoek laat zien dat in de leeftijdscategorie tot 30 jaar ruim 50% van de vrouwen aangeeft met een gevoelige huid te kampen. Boven de 60 jaar is dit aandeel “slechts” 38%.

Over het waarom bestaan verschillende meningen, maar het is een feit dat de Westerse mens steeds sterieler is gaan leven. Ook staan we meer bloot aan allerlei chemische stoffen (bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen e.d.). Er wordt een verband tussen beide vermoed.